Wednesday 10 July 2013

Resipi 1 # Sambal Kentang goreng cili api bersama petai

                                 
                                     Assalamualaikum & hello u all semua.. 

Yeah, bulan Ramadhan kembali. Sesangat bersyukur sebab dapat sambut ramadhan lagi bersama happy family, my love and kekawan. Thank's Ya Allah sebab berikan aku bernafas lagi pada Ramadhan kali ini. And thanks jugak kepada company haku sebab kasi cuti sempena ramdhan nie.... :P

Tahun nie mungkin lain sedikit kot sambut pose. Tahun lepas sahur and berbuka dekat ghumah dengan omak and abang den. Tapi kali nie kenalah berbuka dekat ghumah sewa pulak. So, berkemungkinan besaq banyaklah lauk tunjukka.. Nak masak?? Haku memang rajin pon.. hohohoh.. @@#3## Tetapi yang pasti sabtu akan ku kembali ke ghumah. Lagi sodap omak yang masak.. First class ko...

Ok sahur tadi just makan nasi+ ikan goreng + sambal kentang goreng cili api bersama petai.. yum2, sangat sedap. (Argh, perut tetiba terasa....) hohoh.. Lauk yang sangat simple tapi menyelerakan untuk haku bangkit sahur. Nak resipi. Ok aku kasi korang salin yew.. Sebab blog aku tak boleh copy. hehehe.. ;P ;) 

BAHAN A :-
1) Bawang Besar 
2) 6 Tangkai cili api *

BAHAN B :-
1) 2 Gengam Ikan Bilis *
2)3 biji  Kentang *
3) Petai*

BAHAN C :-
1) Asam Jawa  
2) Minyak Masak 

Resipi yang sangat simple dan boleh dibuat oleh semua orang. Bahan-bahan pun taklah susah mana pun. Sure dekat dapuq kowang mesti ada kan.. hohoho
ok-ok back to topic, aku kasi step-stepnya tau. Follow me ok hakaka-hakak dan adik-adik semua. hehehe...

Langkah-langkah:-

1) Tumbuk bahan A. 
2)  Kupas semua bahan B
3) Panakan kuali untuk mengoreng Kentang dan ikan bilis. Kentang tu korang potong nipis-nipis yew.. Goreng sehingga garing supaya tak lembik untuk menumis nanti.
4) Lepas dah angkat, gunakan minyak yang goreng tadi (if banyak minyak time mengoreng tu,kurangII kanlah yew..) then tumis bawang sehingga naik bau.
5) Masukan cili api. 
6) Masukan Air asam jawa.
7) masukan kentang & ikan bilis yang telah digoreng tadi. Gaul hingga sebati dan masukan sedikit garam & gula. 
8) Lastly masukan petai dan biarkan sekejap di atas api.


(*Megikut citarasa korang)


Ok sekian dari saya yang begitu ikhlas share resipi dari mak haku.. Terbaik punya. Pasti yang malsaz bangkit sahur macam haku nie, akan bangkit jugak nanti... ;) weeeeee.. Selamat berpuasa yew kekawan semua.. peace



Ok nie yang tinggal and sempat aku hambik gambaq. 



No comments :

Post a Comment